The 5 principles of good food

Albert Kooij
Cuisine

Albert Kooy, founding father of Dutch Cuisine, developed a philosophy for food in the future in the Dutch culinary culture.
After 25 years’ experience in the industry, Albert joint the education for Hospitality and culinary art.

Later, based on his books/publications he designed a manifest of 5 principles to explain simple how we can change the world by a different way of cooking & eating…….
This manifest is now the foundation of Dutch Cuisine www.dutch-cuisine.nl a sustainable way of cooking with 80 % vegetables and 20% animals..
“A kitchen of the future” based on the 5 principles of www.nieuwenederlandsekeuken.nl


 

1. Cultuur
Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden Dutch Cuisine wil de Nederlandse eetcultuur bevorderen. Onze eetcultuur kenmerkt zich door een grote variëteit aan streekproducten en seizoensgerechten. Daar zijn we redelijk uniek in. In de basis bepaalt de natuur ons menu. Het gerecht op ons bord moet vertellen waar in Nederland en in welk seizoen we ons bevinden. Ons streven 80% seizoensproducten; waar mogelijk van Nederlandse bodem, en 20% buiten het seizoen.

2. Gezond
Goed voor ons en onze aarde We koken en eten gezond en gevarieerd. We gebruiken meer plantaardige producten en minder vlees en vis. Een gezond eetpatroon geeft een goed gevoel; goed voor lichaam, geest én de aarde! Ons streven 80% plantaardige producten en 20% vlees/vis.

3. Natuur
Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt De biodiversiteit van de natuur geeft aan wat er voorhanden is. Eerlijk en veelzijdig eten van wat het land en de zee ons in de seizoenen aan natuurlijke producten biedt, zonder kunstmatige toevoegingen. We zijn creatief om een geheel product toe te passen en niet alleen de meest voor de hand liggende delen. Van kop tot staart, zonder verspilling. Ons streven Gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.

4. Kwaliteit
We kopen, koken en eten bewust We herkennen kwaliteit en smaak! We kopen, koken en eten bewust. We hebben respect voor het ingrediënt, de herkomst, de producent en de mensen die er op deze wijze mee omgaan. We kopen daarom niet alleen op prijs, maar letten ook op kwaliteit. We investeren in gezonde producten, gezond eten en de kennis daarover. Ons streven Het gebruik van eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd.

5. Waarde
We werken aan resultaten voor morgen We creëren waarde als resultaat van de vorige vier principes, met alleen maar winst: we eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn. Ons streven Gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.


 

Book / Publications
  • De Nieuwe Nederlandse Keuken, KunstMag 2006
  • The New Dutch Cuisine, KunstMag 2007
  • De 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten’, KunstMag 2012
  • Food@stenden, KunstMag 2015